HETI BETEVŐ
Szupersaláta szuperélelmiszerekből

A szuperélelmiszer fogalomnak nincsenek pontosan meghatározott kritériumai: azokra az ételekre mondjuk, melyek egészségünk szempontjából rendkívül előnyös beltartalmi értékekkel bírnak, olyan arányban tartalmaznak vitaminokat, esszenciális fehérjéket, zsírsavakat, melyek testünk számára ideálisak. Az már csak hab a tortán, ha hazai forrásból, szezonálisan tudjuk beszerezni őket, így az egészségünk mellett az ökológiai lábnyomunkra is figyelhetünk. 

Nem kérdés: a kendermag szuperélelmiszer, például tökéletes arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, vagy teljes értékű növényi fehérjeforrásként megvan benne az összes nélkülözhetetlen aminosav. Ha ezt a csodás és finom olajos magot olyan versenyzőkkel tesszük egy tálba, mint a fodros kel (aki szintén csúcskategóriás egészség-őr a maga nemében) vagy a datolya (mint teljes értékű, remek alternatíva a cukorra), akkor egy olyan fantasztikus szupersaláta lesz az eredmény, ami a tápanyagok, ízek és textúrák tökéletes kombinációja, ráadásul gyors és ínycsiklandó.

supersalata.png

Összetevők:

4 csésze apróra vágott zsenge fodros kel
¼ csésze datolya, apróra vágva
¼ csésze szeletelt mandula
2 evőkanál kendermag
¼ csésze frissen reszelt parmezán

Citromos vinaigrette szósz:
⅓ csésze citromlé
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál méz
¼ csésze olívaolaj
¼ teáskanál fokhagymapor
Fekete bors ízlés szerint    

Elkészítés:
Az öntethez keverjük össze a citromlevet, a mustárt, a mézet, a fokhagymaport és a borsot. A keverékhez lassan, folyamatosan keverve adagoljuk hozzá az olívaolajat, amíg emulgeálódik (majonéz-állagúvá válik). A salátához csak körülbelül 3-4 evőkanálra lesz szükségünk, többit egy befőttesüvegben tárolhatjuk a hűtőben, akár három napig is eláll.

Melegítsünk fel egy kis serpenyőt közepes lángon. Szórjuk bele a mandulát a serpenyőbe, és forgassuk, amíg kissé megpirul. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe. Hagyjuk kihűlni, ha kész.

Tegyük a felaprózott fodros kelt egy nagy tálba. Adjuk hozzá a datolyát, a mandulát, és locsoljuk meg 3-4 evőkanálnyi öntettel. Keverjük össze. Tetejére szórjuk a parmezánt és a kendermagot. Azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://kendermagom.blog.hu/api/trackback/id/tr7517907015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gondolatok a kenderről

A Blogot a Weekender Kft hozta létre. Elkötelezettek vagyunk a kender termesztése iránt. Célunk, hogy az általunk megismerteket minél szélesebb körben megismertessük, megosszuk tapasztalatainkat.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása