Az első gondolat...
Találkozás a kenderrel

„...Milyen jó helyen vagy..." - mondta nagyapám, levett a polcról egy bögrét – olyat, amiből jóízűen lehetett inni a napközis teát. Valami furcsa ízű csípős ital volt, rohantam ki az udvarra, hogy kiköpve az udvar porába, szabaduljak ettől a fura íztől. „Mit csinálsz, te gyerek” – mondta nagyapám, nagyot húzva a poharából. „Ez csak kender tea, ettől nősz meg majd nagyra. Nézd meg, az is milyen nagy” – mutatott a kert felé. Azóta tudom, hogy nem attól nőttem nagyra, de ma is látom magam előtt azt a kendert, ahogy nagyapám végigsimítja reggelente...

Ez járt az eszemben, amikor egy ködös hajnalban baktattam a kietlen utcán, hogy találkozzak a "kenderes emberrel", hogy aztán álló napon át hallgassam, hogy hogy is volt és hogy is lehetne.

Aztán amikor már újból az autóban ültem, körvonalazódni kezdett, hogy hát akkor kendert kéne termeszteni. Ez volt az első gondolat.

Ez volt az első gondolat születése, amit aztán tettek követtek, emberek jöttek-mentek, ígéretek szálltak el a szélben, de bármennyire is nehéz volt, a földbe mag hullott. Most már azt is tudom, hogy jó talajra hullott az a mag. Így lehetőségem van megosztani másokkal is a tapasztalataimat és elmondani, milyen ízű is az a kender tea.

coffee-gd52e18fb2_1920.jpg

Kép: israelbest | Pixabay

Itt a Kendermagom blogon nem kisebb dologra vállalkozunk, mint hogy minden fontos dolgot egy helyre gyűjtsünk össze a kenderről.

Mit jut eszedbe, ha azt hallod, kender?

Nagy valószínűséggel egy növény, amit meg lehet enni, el lehet szívni, vagy lehet belőle kötelet fonni. A legjobb helyen jársz, ha ennél többet szeretnél tudni: kövesd blogunkat, és írásainkból megismerheted a kender fajtáit, eredetét, történetét, felhasználási módjait, a benne rejlő számos lehetőséget – a fenti három példán jócskán túlmutatva. Tudtad például, hogy létezik kenderrostból szőtt zokni? Vagy hogy a kanavász szó eredete a cannabis? Vagy hogy a kendermagolaj teljes jogú alternatívája a vajnak, az olívaolajnak vagy a kókuszolajnak, vagy akár bőrápolásra is használható? Vagy hogy a 19. század végén Magyarországon 80 ezer hektáron termesztették ezt az ipari növényt és a világ legjobb ipari kenderét, a kompolti kendert is Magyarországon nemesítették?

Blogunkban olvashatsz a kender kultúrtörténetéről, a különböző fajtákról, a bennük megtalálható hatóanyagokról, és hogy ezek mire jók. Megismerheted a magyarországi törvényi szabályozást, hogy mit lehet és szabad termeszteni, feldolgozni, milyen termékeket és hogyan lehet előállítani. Hozunk kendermagból elkészíthető recepteket, ipari termesztési technológiákat, részletesen bemutatjuk a különböző termékelőállítási folyamatokat. 

Tarts velünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://kendermagom.blog.hu/api/trackback/id/tr1517804479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gondolatok a kenderről

A Blogot a Weekender Kft hozta létre. Elkötelezettek vagyunk a kender termesztése iránt. Célunk, hogy az általunk megismerteket minél szélesebb körben megismertessük, megosszuk tapasztalatainkat.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása