Így "készül" a hántolt kendermag
Aratástól az energiaszeletig

Láttad már a Négyhúsz rólunk készült filmjét? A videóban közelről is megmutattuk, hogy hogy néz ki egy kenderültetvény ma Magyarországon, hogy néz ki a mi termőterületünk. Ez jelen pillanatban Futura 75 fajtájú kender 6 hektáron, illetve további 2 hektáron Kompolti vetőmag előállítása a célunk. Tavaly volt egy 35 cm-es sorközű Finola kenderveteményünk, itt kezdetben CBD előállításában gondolkodtunk. Sokat dolgoztunk, tanultunk, fejlődtünk és ezért váltottunk: mára nem a CBD-t részesítjük előnyben. A Finola nem rostkender, elsődlegesen a magjáért termesztettük. Nem ad nagy szármennyiséget, magban viszont mennyiségileg nagyon erős. Elsősorban étkezési kendermagot szeretnénk előállítani, másodhasznosításban pedig a növény szárát is felhasználjuk. A Finola gépi betakarítása viszonylag egyszerűnek mondható, de folyamatosan több aratástechnológia kipróbálásával keressük az optimális megoldásokat, s számunkra is izgalmas kihívás, hogy melyik lépésünk mit eredményez.

A 2 hektáros Kompolti kender-veteményünk – aminek finomabb a magja – 75 cm-es, kukorica-sortávra vetett kender. A termőterület védőtávolságában nem lehet vadkender,  1 km-en belül nem lehet másfajta kender sem vetve a pollenek mozgása miatt, hogy megőrizzük a speciális fajta genetikáját. A sorközművelés és a gaztalanítás gépi erővel történik, az aratás viszont kimondottan kézimunka.  A növény maga 3-4 méter magasra nő, 5 cm átmérővel – ezzel egy kombájn nem bír el. Előző posztunkban taglaltuk az ipari technológia fejletlenségét vagy akár teljes hiányát ezen a területen. Ezért a régi, klasszikus módszerhez nyúlva késsel vágjuk a szárakat, majd a szántóföldön szárítjuk. Tavaly ezt 3.000 m2-en csináltuk: levettük a magzónát, és egy szárítóberendezéssel, alulról betáplált levegővel szárítottuk ki. Idén ezt a munkát a Nap fogja elvégezni. 

A kenderünk sorsa tehát kettős hasznosítás: a magját hántolt kendermag formájában használjuk fel az élelmiszeriparban, a rostját pedig utólag dolgozzuk fel, különböző elképzeléseket és alternatívákat tesztelve. Ennek egyik lehetősége a fonalgyártás, a textilipar. A Kompolti mennyiségét és minőségét tekintve is a világ egyik legjobb rostkendere, textil-célra is kiváló tehát. A másik irány az élelmiszeripar: több közreműködővel kooperálva egy olyan élelmiszert szeretnénk előállítani és a piacon láthatóvá tenni, ami sokak érdeklődésére számot tart. Komplett termékcsoportban gondolkodunk, de mindig lépésről lépésre haladunk: első befutónk a már önmagában fantasztikus beltartalmi értékekkel büszkélkedő hántolt kendermag, amiből ezerféle dolog készíthető. Az energiaszelettől a krémen át a magtejig rendkívül széles a paletta.

De hogy állítjuk elő ezt a szuperélelmiszert?

A cséplést követően kapunk egy szép, letisztított, aprócska magot. Ennek a külső kemény héja alatt van egy hártya, ez alatt pedig maga a mag. A hántolással leválasztjuk a héját, és megmarad az olajos belső, hasonlóan például a dióhoz. Ez az olajos belső már önmagában, nyersen, bármilyen kezelés nélkül is ehető – és rendkívül finom, a fenyőmagra emlékeztető, erős, mégis harmonikus és nem tolakodó ízvilág jellemzi, ami számos étellel összeillik.

hemp-seeds-3239824_1920.jpg

A kép forrása: Luisella Planeta Leoni | Pixabay

Mi készülhet még a kendermagból?

A kendermagolaj kisajtolása nem a hántolt magból történik, hanem héjastul, hidegen sajtoljuk, majd ülepítés, tisztítás után használható fel a kipréselt olaj. Az ebből visszamaradó anyagot vagy préselvényt nevezzük pelletnek vagy pogácsának: ez a kőkemény, minden nedvességtől megszabadított, száraz anyag őrlésre kerül: így készül a kenderliszt. Ez az őrölt liszt még tartalmaz rostot, hiszen maghéjastul sajtoltuk a terményt. Ennek a még rostokat tartalmazó lisztnek a tisztítása, nagyon apró keresztmetszetű szitán történő leszitálása folytán jön létre a kenderfehérje. Nem elhanyagolható viszont a veszteség mértéke ennél a folyamatnál: miután kisajtoltuk a kendermagból az olajat, majd eltávolítottuk a héj-összetevőt, nagyon kis mennyiségű tiszta kenderfehérjénk marad a láda alján. Ettől sajnos igen drága ez a termék például a sima tejsavóból készült fehérjeporokhoz képest (a felszívódás mértéke is eltérő egyébként a növényi és állati eredetű fehérjék között: könnyebben és több szívódik fel a növényi fehérjékből).

A „kendertejet” vagy kenderből készült növényi italt hántolt kendermagból készíthetjük magtejfőző géppel, illetve létezik áztatott, filteres technológiával előállítható kenderital is. Számunkra a hántolt kendermag széles körű felhasználása a prioritás jelen pillanatban. Elsősorban mag formájában, magában vagy különböző fogások összetevőjeként elfogyasztjuk, a másik hasznosítási irány pedig a krémesítés. A ma a boltok polcán ott lévő, akár többféle magot is tartalmazó krémek (napraforgómagból, mogyoróból, kesuból…) együttesen nem tartalmaznak annyi hasznos anyagot, vitamint, nélkülözhetetlen összetevőt, mint egy kendermagból készült paszta.

A kendermag, mint szuperélelmiszer

Az egészséges táplálkozás mai paradigmájának erős része az olajos magfogyasztásra való buzdítás. Az olyan több ezer kilométerről, harmadik világból ideszállított és aranyáron értékesített magoknak, gabonáknak, mint a kesu, a pekándió vagy a quinoa, egyenrangú alternatívája a kendermag – ami itt terem a szomszédban, és óriási mennyiségben tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen alapvető zsírsavakat, fehérjéket. Azzal kapcsolatban vannak viták „kenderkörökben”, hogy régebben a kender mennyire lehetett napi felhasználású élelmiszer-alapanyag. Ha nem is volt régen az, de ma azzá tudjuk tenni. A kendermag nagy mennyiségű és arányú Omega 3 és 6 zsírsavakat tartalmaz, rendszeres fogyasztása nagyban elősegíti a szív- és érrendszeri problémák megelőzését vagy gyógyulását. A kinyert olajban értelemszerűen még magasabb a jó zsírsavak mértéke, de egyrészt a kiütött olaj már egy jóval magasabb árkategória, mint a hántolt mag, másrészt ez utóbbiban ugyanúgy benne vannak az esszenciális zsírsavak, az olaj, minden hatóanyag és hasznos tápanyag. A nyers kendermag-fogyasztást ajánljuk elsősorban, mert hőkezelés hatására, 40 fok felett veszít a hatóanyag-tartalmából.

Egyetek minél több hántolt kendermagot: egészséges és finom!

A bejegyzés trackback címe:

https://kendermagom.blog.hu/api/trackback/id/tr5617857903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gondolatok a kenderről

A Blogot a Weekender Kft hozta létre. Elkötelezettek vagyunk a kender termesztése iránt. Célunk, hogy az általunk megismerteket minél szélesebb körben megismertessük, megosszuk tapasztalatainkat.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása