Bemutatjuk a kendert 1.
Mindent a kendermagról - 1. rész

Blogunkban arra teszünk kísérletet, hogy széles körű, tényekkel és hiteles forrásokkal alátámasztott tudásanyagot gyűjtsünk össze és hozzunk létre a kenderről, közérthető és érdekes formában. A köztudatban sok téves infó kering, melyek közül talán az az egyik legelterjedtebb, hogy kender termesztése illegális és egyetlen célja a marihuánának nevezett kendervirágzat leszüretelése és tudatmódosító szerként történő használata.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a kender egy rendkívül sokoldalú haszonnövény.

Több alfaja létezik (melyeket Magyarországon is termesztenek), számos formában hasznosítható: akár a rostja, akár a magja, akár a virágzata. Az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye. A legkorábbi bizonyíték a kenderrost emberi felhasználására a Kr. e. III. évezredre vezethető vissza. A növény eredetileg Közép-Ázsiából származik és innen terjedt el Ázsia más területeire, majd Európába, Afrikába és az amerikai kontinensre. A sokoldalú növényt Kínában már Kr. e. 6500-ban használták. Rendkívül sokoldalúan alkalmazható növény. Kezdetben magját, olaját élelmiszerként, levelét, virágzatát gyógyszerként, illetve rituális, vallási szertartásokhoz ajzószerként használták fel. A magyarok feltehetően már a honfoglalás előtt ismerték a növényt és feldolgozásának módját: a kender szó török eredetű, de kanavász szavunkban (melyet ma inkább ’lenvászon’ értelemben használunk) ott az ősi eredet: a kender latin neve, a cannabis.

line-4088055_1920.jpg

Kép: suju-foto | Pixabay

Egészen a 20. századig világszerte kenderrostokat használtak a vitorlavászon és a kötelek előállításához, és még ma is sok termék kenderből készül: ide tartozik a textil, a cellulóz és a műanyag. Ma a növényt nem csak rost-, hanem olajnövényként is használják. Ez azt jelenti, hogy élelmiszerek, valamint gyógyszerek is készülnek belőle. 

Ezen a linken olvashatsz többet a rostok ipari felhasználásáról.

Most pedig nézzük meg a növény számunkra legfontosabb részét: a kendermagot.

A kender élelmiszerként mostanában válik széles körben ismertté és elfogadottá. A vegetáriánus vagy vegán élelmiszerekkel kezdődött minden, azonban az áttörést ennek a sokoldalúan felhasználható növénynek a Superfood-termékek hozták meg. Elsősorban azért, mert a kendermag valóban egy igazi szuperélelmiszer. A mag színe a világosbarnától a feketés-szürkéig terjed. Mérete három-négy milliméter, héj borítja. Fanyar-fűszeres íze a dió ízére emlékeztet.

Élelmiszerként történő felhasználása sokoldalú. Bármilyen ételhez és étkezéshez felhasználható, levesekhez, salátákhoz, müzlihez és desszertekhez egyaránt. Őrölt állapotban, lisztként a magokat sütéshez lehet használni, tökéletes termék a hagyományos gabonaliszt helyettesítésére (és, mondanunk sem kell, gluténmentes). Ezen kívül préselhető is. Az így kinyert olaj rendkívül ízletes és ideális salátához, zöldséges ételekhez vagy akár pesto is készül belőle.

hemp-2258608_1920.jpg

Kép: Ulrike Leone | Pixabay

Összetevői közül kiemelkedik a nagy mennyiségű fehérjetartalma: az edesztin és az albumin az emberi szervezet számára nagyon nagy mértékben hasznosítható növényi eredetű fehérjék. Könnyen emészthető, nagyon gyorsan felszívódik, ezen a tulajdonságai miatt nagyon jó alternatíva az állati eredetű fehérjék pótlására. A kendermag legalább húsz aminosavat tartalmaz (az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek fehérjéket alkotnak, és a szervezetben nélkülözhetetlen szerepet töltenek be). A kender tartalmazza ezek közül a legtöbb esszenciális, azaz nélkülözhetetlen aminosavat, szám szerint nyolcat. Ezeket az aminosavakat a szervezet a többitől eltérően nem képes maga előállítani, így azokat szükségszerű a táplálékunkkal bevinni.

Tarts velünk a következő héten is: a kendermag remek tulajdonságainak még korántsem értünk a végére!

 

Linkek:

http://nski.hu/robbanas-elott-az-ipari-kender.html 

A bejegyzés trackback címe:

https://kendermagom.blog.hu/api/trackback/id/tr9117804773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gondolatok a kenderről

A Blogot a Weekender Kft hozta létre. Elkötelezettek vagyunk a kender termesztése iránt. Célunk, hogy az általunk megismerteket minél szélesebb körben megismertessük, megosszuk tapasztalatainkat.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása