Heti betevő
Kendermagos tócsni újhagyma-pesztóval

Új rovatunkat indítjuk útjára a mai poszttal: általunk is kipróbált kendermagos recepteket osztunk meg, hiszen fő célunk, hogy ezt a fantasztikus beltartalmi értékekkel bíró, egészséges és emellett rendkívül finom szuperélelmiszert minél szélesebb körrel megismertessük itthon is.

Az EIHA, azaz az European Industrial Hemp Association egy nemzetközi szervezet, mely a kendertermelők és feldolgozók érdekeit képviseli. Közel 19 évvel ezelőtt alakult. Tagsága 25 uniós államból és további 12 országból verbuválódik, összesen mintegy 200 tagjuk van, akik elsősorban gazdálkodók, feldolgozók és gyártók - a teljes ipari láncot képviselik a vetőmagtermeléstől a bolti eladásig. A szervezet elsődleges célja a kenderrel kapcsolatos uniós szakpolitikák nyomon követése és az uniós döntéshozók pontos és megbízható információkkal való ellátása. Szerteágazó tevékenységükben egy fantasztikus, kender alapú recepteket tartalmazó webszakácskönyv létrehozása is helyet kapott, amiből inspirálódva mi is szeretnénk összegyűjteni a magyar kenderfogyasztók kedvenc receptjeit.

Egy nyári, egyszerű harapnivalóval kezdjük, ami a mai vacsora volt nálunk. A tócsni alapvetően tojással készül, de vegán módon, állati összetevőktől mentesen is elkészíthető az étel.

kendermagos_tocsni.png

Összetevők 2 személyre:

2 közepes cukkini

5 közepes krumpli

4 gerezd fokhagyma

2 tojás / vegán verzió: egy kávéscsészényi áztatott lenmag vagy ugyanennyi csicseriborsó-liszt

1 teáscsészényi teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabliszt

kb. 5 dkg kendermag

só, bors, fűszerek ízlés szerint

Elkészítése:

A cukkinikat, krumplikat és fokhagymákat megpucoljuk, majd lereszeljük vagy késes aprítóval (cutter-ral) aprítjuk. A száraz összetevőket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a fúszereket - a mi verziónk füstölt paprikával, kurkumával és sörélesztő-pehellyel készült. Ehhez hozzáadjuk a két tojást vagy az áztatott, megzselésedett lenmagot vagy csicserilisztet, majd hozzákeverjük a reszelt vagy aprított zöldségeket. Egy sűrű, tapadós masszát kapunk - szükség szerint vízzel könnyíthető az állaga. A masszából evőkanálnyi golyókat formálunk, melyeket serpenyőben, forró olajban kiterítve, vagy sőtőpapíron, sütőlapon kilapítva világosbarnára sütünk.

Újhagyma-pesztó

Összetevők:

Egy nagy csokor újhagyma-zöldje

3 dkg kendermag

3 dkg napraforgómag

1 dkg kesudió (opcionális)

1 dkg lenmag (opcionális)

3 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

Az újhagyma zöldjének sok helyütt mostoha a sorsa, pedig van olyan finom, mint a hagyma fehér része, enyhébben csíp, sajátságosan kesernyés, friss íze pedig a medvehagymáéhoz hasonló. A pesztóhoz kezdésként a magokat cutterbe tesszük és alaposan összeaprítjuk. A mi verziónk az összetevőkben felsorolt magokból készült, de a kendermag és a napraforgómag kettőse már biztos befutó. Az aprítóba ezután beletesszük a felvágott újhagyma-zöldet, sózzuk, majd az olaj folyamatos adagolása mellett krémesre aprítjuk a keveréket. Hűtőben három napig áll el.    

kendermagos_tocsni_kep.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kendermagom.blog.hu/api/trackback/id/tr2217863631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gondolatok a kenderről

A Blogot a Weekender Kft hozta létre. Elkötelezettek vagyunk a kender termesztése iránt. Célunk, hogy az általunk megismerteket minél szélesebb körben megismertessük, megosszuk tapasztalatainkat.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása