A szuperélelmiszer fogalomnak nincsenek pontosan meghatározott kritériumai: azokra az ételekre mondjuk, melyek egészségünk szempontjából rendkívül előnyös beltartalmi értékekkel bírnak, olyan arányban tartalmaznak vitaminokat, esszenciális fehérjéket, zsírsavakat, melyek testünk számára ideálisak. Az már csak hab a tortán, ha hazai forrásból, szezonálisan tudjuk beszerezni őket, így az egészségünk mellett az ökológiai lábnyomunkra is figyelhetünk.
Nem kérdés: a kendermag szuperélelmiszer, például tökéletes arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, vagy teljes értékű növényi fehérjeforrásként megvan benne az összes nélkülözhetetlen aminosav. Ha ezt a csodás és finom olajos magot olyan versenyzőkkel tesszük egy tálba, mint a fodros kel (aki szintén csúcskategóriás egészség-őr a maga nemében) vagy a datolya (mint teljes értékű, remek alternatíva a cukorra), akkor egy olyan fantasztikus szupersaláta lesz az eredmény, ami a tápanyagok, ízek és textúrák tökéletes kombinációja, ráadásul gyors és ínycsiklandó.
Összetevők:
4 csésze apróra vágott zsenge fodros kel
¼ csésze datolya, apróra vágva
¼ csésze szeletelt mandula
2 evőkanál kendermag
¼ csésze frissen reszelt parmezán
Citromos vinaigrette szósz:
⅓ csésze citromlé
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál méz
¼ csésze olívaolaj
¼ teáskanál fokhagymapor
Fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az öntethez keverjük össze a citromlevet, a mustárt, a mézet, a fokhagymaport és a borsot. A keverékhez lassan, folyamatosan keverve adagoljuk hozzá az olívaolajat, amíg emulgeálódik (majonéz-állagúvá válik). A salátához csak körülbelül 3-4 evőkanálra lesz szükségünk, többit egy befőttesüvegben tárolhatjuk a hűtőben, akár három napig is eláll.
Melegítsünk fel egy kis serpenyőt közepes lángon. Szórjuk bele a mandulát a serpenyőbe, és forgassuk, amíg kissé megpirul. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe. Hagyjuk kihűlni, ha kész.
Tegyük a felaprózott fodros kelt egy nagy tálba. Adjuk hozzá a datolyát, a mandulát, és locsoljuk meg 3-4 evőkanálnyi öntettel. Keverjük össze. Tetejére szórjuk a parmezánt és a kendermagot. Azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.